Koláče z Hané - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláče z Hané
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | evca |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (9%) |
ID receptu: | 20734 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
180 g | Cukr krupice |
30 g | Droždí |
1 ks | Mandle |
170 g | Máslo čerstvé |
500 g | Mouka polohrubá |
150 g | Povidla švestková |
0,4 l | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
300 g | Tvaroh tvrdý |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,5 ks | Vanilkový lusk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 209,2mg |
Draslík | 302,7mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 4,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 82,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Mandle, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Povidla švestková, Smetana 12% (konzumní), Tvaroh tvrdý, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláče z Hané postup přípravy receptu:
1 | V míse utřeme cukr s máslem, 2 žloutky, vanilkou, citronovou kůrou a solí. Přidáme vykynutý kvásek (z droždí). Potom přilijeme vlažnou smetanu a přisypeme prosátou mouku. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Rozřežeme ho na kousky, ze kterých uděláme bochníčky. Doprostřed každého dáme trochu tvarohové nádivky a necháme je trochu vykynout na plechu. Vykynuté koláčky trochu roztlačíme jako obyčejné kulaté koláče, okraje potřeme žloutkem a do důlků dáme povidla. Posypeme drobenkou a dáme péct asi na 20 minut při 180 °C. Ještě horké koláčky posypeme vanilkovým cukrem. |
2 | Tvarohová nádivka - V míse rozmícháme 50 g másla, 100 g cukru, žloutek a strouhaný tvaroh. Přidáme citronovou kůru a na drobno rozsekanou mandli. |