Polévka z jehněčích jater - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka z jehněčích jater
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 20782 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
0,5 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
1 ks | Játra jehněčí |
20 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej rostlinný |
5 ks | Pepř černý celý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Sůl |
1 ks | Telecí plíce |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
1 dl | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 868,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 33g |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 93,0mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Citrony, Játra jehněčí, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Telecí plíce, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka z jehněčích jater postup přípravy receptu:
1 | Jehněčí játra a plíce omyjeme, položíme do hrnku, zalijeme studenou vodou, osolíme a dáme vařit. Když polévka začne vařit, přidáme do ní koření a všechnu kořenovou zeleninu s opečenou cibulí (předem jsme ji upekli ve slupce na plotně až dohněda). Když jsou játra a plíce měkké, opatrně je vytáhneme z vývaru a vývar scedíme do druhého hrnce. |
2 | Uvaříme si vajíčka natvrdo a umeleme je s játry a plícemi na masovém strojku a dáme směs do misky. V hrnci na polévku si připravíme světle hnědou jíšku z oleje a mouky, k jíšce přidáme játrovou pomletou směs a scezený vývar. Dobře promícháme - vznikne hustá čorba - dále vaříme. |
3 | Ve smetaně rozšleháme žloutky s citronovou štávou a vlijeme ji za stálého míchání opatrně do čorby a krátce povaříme. |
4 | Polévku servírujeme s osmaženou houskou pokrájenou na malé kostičky. |