Pomerančový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pomerančový dort
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 2081 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
270 g | Cukr krupice |
250 g | Linecké (křehké) těsto |
70 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
6 ks | Pomeranče |
50 g | Smetana 12% (konzumní) |
60 g | Solamyl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 68g |
---|---|
Cholesterol | 173,5mg |
Draslík | 243,1mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 63,8mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Pomeranče, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Linecké (křehké) těsto, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Smetana 12% (konzumní), Solamyl mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pomerančový dort postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 180C. |
2 | Křehké těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou dortovou formu. Zakryjeme papírem na pečení a na něj položíme sušené bílé fazole, aby korpus držel tvar. Pečeme 10 minut. |
3 | Kůru ze čtyř pomerančů oloupeme, nakrájíme na kousky a s troškou vody přivedeme k varu. Poté zcedíme, vložíme opět do kastrolu a zalijeme 500ml vody. Přidáme 200g cukru a při nízké teplotě vaříme cca 30minut. |
4 | Rozšleháme vejce spolu se žloutky a metličkou zašleháme zbytek cukru. Mléko s máslem přivedeme k varu. V kastrolu smícháme maizenu se šťávou vymačkanou z pomerančů, přidáme směs vajec, přilijeme vroucí mléko a zamícháme smetanu. Necháme krátce provařit a poté kastrol na 30minut odstavíme. Nakonec vmícháme dvě třetiny kandované pomerančové kůry a krém rozetřeme na upečený korpus. Dozdobíme zbytkem pomerančové kůry. |
Poznámka
Křehké těsto připravíme viz recept \\"Křehké těsto\\"