Pečená polenta se čtyřmi sýry - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená polenta se čtyřmi sýry
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | holinka |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (25%) |
ID receptu: | 20831 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
250 g | Mascarpone |
75 g | Máslo čerstvé |
36 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
300 g | Polenta |
800 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
15 g | Rozmarýn čerstvý |
10 g | Sůl |
200 g | Sýr Gorgonzola |
100 g | Sýr Parmezán |
250 g | Sýr Taleggio |
1 kávová lžička | Tymián sušený |
1500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 110,1mg |
Draslík | 395,0mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,6mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Polenta, Rajčata loupaná (konzervovaná), Rozmarýn čerstvý, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián sušený, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mascarpone, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Sýr Gorgonzola, Sýr Taleggio mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená polenta se čtyřmi sýry postup přípravy receptu:
1 | 1,5 l vody dáme vařit do velkého hrnce. Uvedeme k varu a postupně po velmi malých dávkách vmícháme polentu. Plamen snížíme, aby se voda jen mírně vařila. |
2 | Nejméně půl minuty stále mícháme, abychom zabránili vzniku hrudek. Poté necháme vařit 40 minut, občas promícháme. |
3 | Hotovou polentu nalijeme do zapékací nádoby, výška polenty by měla být nejvíce 2,5 cm. Necháme zcela vystydnout. |
4 | Než polenta vystydne, připravíme si rajčatovou omáčku. Česnek osmažíme na rozpáleném oleji, přisypeme polovinu pokrájeného tymiánu a rozmarýnu i všechna pokrájená rajčata. |
5 | Vše osolíme, opepříme a necháme uvařit v hustou omáčku. |
6 | Troubu rozehřejeme na 180 °C. |
7 | Polentu vyklopíme na vál, rozřízneme na dva pláty. Do zapékací mísy nalijeme polovinu rajčatové omáčky, na ni položíme jeden plát polenty, osolíme a opepříme. Posypeme na kostičky pokrájenými sýry, přidáme hrudky mascarpone, zasypeme strouhaným parmezánem a zbytkem bylinek. Navrch položíme druhý plát polenty, polijeme ho zbytkem omáčky a posypeme druhou polovinou parmezánu. |
8 | Vše pečeme 30 minut. |
9 | Před servírováním necháme 10 minut odstát. |
Poznámka
Jako příloha je vhodný salát z rukoly.