Jarní polévka se zeleným hráškem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jarní polévka se zeleným hráškem
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 20881 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
250 g | Brambory |
1 ks | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
500 g | Hrášek |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 8,0mg |
Draslík | 411,7mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 638,1mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,5mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Hrášek, Olej slunečnicový, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel kudrnka, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jarní polévka se zeleným hráškem postup přípravy receptu:
1 | Na oleji s máslem zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní |
2 | 2 lžíce hladké mouky a usmažíme jíšku. Vložíme nakrájenou mrkev, nadrobno nasekaný česnek, celerový list a zalijeme 2 l vody. |
3 | Po 1/2 hodině vaření polévku scedíme, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a vrátíme zpět do vývaru, do kterého dáme na kostky nakrájené brambory a mladý zelený hrášek. Přidáme ještě rajčatový protlak, osolíme podle chuti a povaříme přibližně 20 minut do doby, než hrášek a brambory budou měkké. |
4 | Před dovařením přidáme do polévky drobně nasekanou petrželku. |