Staropolský bigos - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Staropolský bigos
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 209 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 g | Bobkový list |
5 g | Česnek |
200 g | Cibule |
30 g | Cukr krupice |
30 g | Houby sušené |
200 g | Hovězí maso přední |
300 g | Klobása Dunajská |
2 g | Majoránka |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 g | Pepř černý mletý |
50 g | Protlak rajčatový |
30 g | Sůl |
100 g | Tuk |
400 g | Vepřová plec |
100 g | Vepřový bok uzený |
100 ml | Víno červené |
400 ml | Voda pitná |
2000 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 55,0mg |
Draslík | 750,9mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 77,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Hovězí maso přední, Majoránka, Sůl, Tuk, Vepřová plec, Víno červené, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Klobása Dunajská, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Vepřový bok uzený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Staropolský bigos postup přípravy receptu:
1 | Všechny druhy masa opláchneme a nakrájíme na drobné nudle. |
2 | Na 2/3 tuku zpěníme cibuli nakrájenou na drobno, vložíme nakrájené hovězí maso, krátce osmahneme, osolíme, opepříme a zalijeme malým množstvím vody. Pod poklicí dusíme doměkka. |
3 | V polovině dušení přidáme vepřové maso a uzený bůček a vše doměkka dusíme. |
4 | Kysané zelí propláchneme, necháme okapat a překrájíme. |
5 | Z druhé části tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vlažnou vodou, rozmícháme a krátce povaříme. |
6 | Potom přidáme kysané zelí a houby, které jsme propláchli, namočili a překrájeli. Dále přidáme cukr, bobkový list, třený česnek se solí, mletý pepř a majoránku. Vše dusíme, až je zelí téměř měkké. |
7 | Potom přidáme podušené maso, oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu osmahnutou na části tuku, promícháme a vše podusíme. |
8 | Nakonec přilijeme červené víno a ještě krátce podusíme. |
9 | Staropolský bigos podáváme na keramických talířích nebo miskách, je možné podávat jej v kotlích. |