Skopový vývar z Provence - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Skopový vývar z Provence
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | Kolmanova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (32%) |
ID receptu: | 20986 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
300 g | Chléb pšeničný (bílý) |
1 ks | Cibule |
100 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
10 g | Petržel kudrnka |
200 g | Rýže dušená |
800 g | Skopový hřbet |
150 g | Slanina vepřová |
1 špetka | Sůl |
25 g | Sýr Gruyére |
2 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
1 ks | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 62,0mg |
Draslík | 103,5mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 80,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,3mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chléb pšeničný (bílý), Cibule, Rýže dušená, Slanina vepřová, Sůl, Sýr Gruyére, Vejce slepičí, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Skopový hřbet mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Skopový vývar z Provence postup přípravy receptu:
1 | Střední hlávku zelí omyjeme, otrháme dva větší listy, zbytek posekáme na menší kousky a spaříme horkou vodou. Dva větší listy povaříme ve vodě aspoň 5 minut, aby změkly. |
2 | Na pánvi rozpálíme olej, cibuli pokrájíme nadrobno, prorostlou slaninu na malé kostičky a přidáme na pánev. Krátce smažíme, ale cibule nesmí zezlátnout. Přidáme pokrájené zelí a 5 až 7 minut dusíme. Stáhneme z ohně a přidáme vařenou rýži, stroužek česneku, posekanou petrželku, rozšlehaná vejce, strouhaný sýr, sůl a pepř. Důkladně promícháme a nádivku dáme na zelné listy. Zabalíme a opatrně svážeme. |
3 | Do hrce vložíme skopové maso s kostí, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Jakmile se začne vařit, přidáme zelné listy s nádivkou a vaříme spolu doměkka. Podle druhu masa je to kolem dvou hodin. |
4 | Maso obereme a podáváme zvlášť, vyjmeme zelné listy a podáváme také zvlášť. Z vývaru sebereme tuk a čirý vývar nalijeme do polévkové mísy. Vývar se podává s kousky opraženého chleba. |