Spanakopittas - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Spanakopittas
Spanakopittas
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21050 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
6 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Hrozinky |
4 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
250 g | Máslo čerstvé |
0,3 ks | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
4 polévková lžíce | Oříšky piniové |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Petržel - nať |
60 g | Rýže loupaná |
250 g | Špenát listový čerstvý |
60 g | Sýr Feta |
40 ks | Těsto filo |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 80,1mg |
Draslík | 826,0mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 6g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 41,6mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 72,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hrozinky, Kopr čerstvý, Muškátový oříšek, Oříšky piniové, Pepř cayenský, Rýže loupaná, Špenát listový čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Sýr Feta, Těsto filo mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Spanakopittas postup přípravy receptu:
1 | Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájené jarní cibulky a opékáme asi 2 minuty. Do hrnce vložíme opláchnutý špenát a zahřejeme, dokud nezvadne. Vařečkou z něj vymačkáme nadbytečnou tekutinu, kterou vylijeme. |
2 | Do pánve přidáme připravený špenát, do měkka uvařenou rýži, pokrájené bylinky, na kostky rozkrájený sýr Fetta, nastrouhaný muškátový ořišek, černý a cayenský pepř. Vše důkladně promícháme. |
3 | Plátky těsta filo necháme položené na sobě a vykrájíme z nich 40 čtverců o straně 15 cm. Z osmi čtërců krájíme kruhy o průměru 10 cm. |
4 | Kulaté formy s odnímatelných dnem o průměru 10 cm vytřeme máslem, do každé vložíme čtverec těsta, potřeme máslem. Stejný postup opakujeme s dalšími sedmi čtverci. Těsto nezatlačujeme až do krajů forem. |
5 | Na těsto ve formách naneseme čtvrtinu připravené náplně. Navrch položíme kruh z těsta a potřeme máslem. Přebývající těsto přehneme přes horní okraj a potřeme máslem. Stejným způsobem připravíme i ostatní páje. |
6 | Pečeme 20 - 25 minut v troubě předehřáté na 180°C. Po upečení necháme 5 minut odstát a vyklopíme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.