Tradiční provensálské daube - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 295 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tradiční provensálské daube
Tradiční provensálské daube
Celkový čas: | 295 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 250 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21130 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 g | Ančovičky konzervované |
1 ks | Bobkový list |
4 stroužek | Česnek |
700 g | Hovězí plec |
2 polévková lžíce | Kapary |
6 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Ocet vinný červený |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
4 ks | Šalotka |
1 špetka | Sůl |
1 špetka | Tymián čerstvý |
250 g | Vepřový bok |
400 ml | Víno červené |
450 ml | Vývar z hovězích kostí |
250 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 194,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,2mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ančovičky konzervované, Bobkový list, Česnek, Hovězí plec, Ocet vinný červený, Pomerančová kůra, Rajčata loupaná (konzervovaná), Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Vepřový bok, Víno červené, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapary, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tradiční provensálské daube postup přípravy receptu:
1 | Hovězí maso nakrájené na kousky, víno, olej, polovinu prolisovaného česneku a na kolečka pokrájenou šalotku vložíme do mísy, promícháme, přikryjeme a dáme nejméně na 4 hodiny do lednice. |
2 | Na kostky pokrájený bůček nebo slaninu povaříme 10 minut ve vodě a poté vodu slijeme. |
3 | V hladkou pastu smícháme 4 lžíce mouky a 2 lžíce vody. Další 2 lžíce mouky promícháme se solí a pepřem. |
4 | Marinádu z hovězího masa slijeme a odložíme. Maso osušíme papírovými utěrkami a obalíme v mouce smíchané s pepřem a solí. |
5 | Do hrnce vložíme vrstvu povařeného bůčku, vrstvu žampionů pokrájených na plátky, rajčat a hovězího masa. Vrstvy stále stejným způsobem střídáme. Zastrčíme mezi ně bouquet garni (svázaný bobkový list, tymián a petrželku) a sušenou pomerančovou kůru. Všechny suroviny podlijeme hovězím vývarem a odlitou marinádou. Na okraj naneseme z mouky připravenou pastu a hrnec přikryjeme. |
6 | Připravený pokrm dusíme 2,5 hodiny v předehřáté troubě na 160 °C. |
7 | V hmoždíři rozmělníme ančovičky, kapary a zbývající prolisovaný česnek. Směs, ocet a nakrájenou petrželku přidáme do pokrmu, hrnec opět přiklopíme a dusíme v troubě dalších 1,5 hodiny. |