Moules marinieres - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Moules marinieres
Moules marinieres
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21172 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
200 g | Bageta |
2 stroužek | Česnek |
2 kg | Mušle slávky |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
800 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1 kávová lžička | Sůl |
300 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 58g |
---|---|
Cholesterol | 140,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 62,7mg |
Vitamín E | 4,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bageta, Česnek, Mušle slávky, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Oregano čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Moules marinieres postup přípravy receptu:
1 | Slávky vložíme na 30 minut do osolené vody. Poté je opláchneme studenou vodou a kartáčkem z nich očistíme případný písek. Nožíkem odstraníme tzv. vousy (byssová vlákna). Slávky, které mají polámané schránky a ty, které se po zaťukání nožem na schránku neuzavřou, vyhodíme. Jsou pravděpodobně mrtvé a mohly by být zkažené. |
2 | Ve velkém hrnci zahřejeme olej, přidáme napůlený česnek a při střední teplotě za stálého míchání opékáme asi 3 minuty, aby ochutil olej. Poté jej vyjmeme. |
3 | Přidáme do hrnce nakrájená rajčata i se šťávou, víno, nadrobno nakrájenou petrželku a oregano. Přikryjeme pokličkou a směs zvolna 5 minut vaříme, aby se chuti prolnuly. |
4 | Vložíme do směsi slávky, přikryjeme a vaříme asi 5-8 minut. Hrncem občas potřeseme a průběžně kontrolujeme, jestli se slávky otevírají. Slávky naběračkou s otvory vyjmeme do misky a uzavřené odstraníme. |
5 | Omáčku podle chuti osolíme, opepříme a přelijeme s ní vyjmuté slávky. Ozdobíme nakrájenou petrželkou. Vhodnou přílohou je francouzská bageta. |