Salát Nicoise s vejci a olivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát Nicoise s vejci a olivami
Salát Nicoise s vejci a olivami
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21179 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
50 g | Ančovičky konzervované |
250 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
0,5 kávová lžička | Cukr krupice |
250 g | Fazole bílé |
0,5 kávová lžička | Hořčice Dijonská |
3 polévková lžíce | Ocet vinný |
100 ml | Olej olivový extra panenský |
60 g | Olivy černé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 ks | Rajčata |
1 špetka | Sůl |
150 g | Tuňák obecný |
3 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 167,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 961,8mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,9mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ančovičky konzervované, Brambory, Česnek, Cukr krupice, Fazole bílé, Ocet vinný, Rajčata, Sůl, Tuňák obecný, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice Dijonská, Olej olivový extra panenský, Olivy černé, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát Nicoise s vejci a olivami postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si zálivku. Do sklenice se šroubovacím uzávěrem dáme panenský olivový olej, vinný ocet, cukr, dijonskou hořčici, prolisovaný česnek a pepř. Zavřeme a důkladně protřepeme. |
2 | Ve třech hrncích přivedeme vodu k varu. Do prvního vložíme vejce a vaříme po dobu 12 minut od chvíle, kdy voda znovu přijde k varu. Poté je prudce zchladíme studenou vodou. |
3 | Do druhého hrnce s vroucí vodou vložíme fazolky s odříznutými konci a po 3 minutách varu je přendáme do hluboké mísy a zalijeme zálivkou. |
4 | Ve třetím hrnci si uvaříme buď celé nebo rozpůlené brambory. Vodu slijeme a horké brambory smícháme z fazolkami. Necháme vychladnout. |
5 | Nakrájíme rajče na osminy a přidáme k bramborám. Tuňáka opečeme na rozpálené pánvi s olivovým olejem, z každé strany 2 minuty pro střední propečení nebo z každé strany 4 minuty pro důkladné propečení. Opečeného tuňáka rozebereme na kousky a opatrně smícháme s ostatními surovinami. |
6 | Vejce oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtky. Směs s tuňákem upravíme na mísu, okolo rozložíme vejce a posypeme olivami. |
7 | Řezy z ančoviček upravíme navrch do tvaru mřížky. Salát přikryjeme a vložíme do lednice. Asi 15 minut před podáváním salát vyjmeme z lednice a ozdobíme nakrájenou petrželkou. |