Opékaná zelenina - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Opékaná zelenina
Opékaná zelenina
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21210 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 špetka | Bazalka |
1 ks | Čekanka |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibulka jarní |
1 ks | Cuketa |
1 ks | Fenykl čerstvý |
1 ks | Lilek |
1 dl | Olej olivový |
1 ks | Paprika červená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 361,9mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 556,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Čekanka, Česnek, Cibulka jarní, Cuketa, Fenykl čerstvý, Lilek, Paprika červená, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Opékaná zelenina postup přípravy receptu:
1 | Zeleninu podle potřeby očistíme a pokrájíme. Lilky a cukety po obou stranách seřízneme a nakrájíme na plátky silné 5 mm. Čekanku rozpůlíme podélně. Odstraníme z fenyklu vějířovité listy a hlízy a napříč nakrájíme na silnější plátky. Papriky zbavené semen rozkrájíme na čtvrtky. Bílou část jarních cibulek rozpůlíme nebo ponecháme vcelku. |
2 | Připravenou zeleninu smícháme v míse a pokapeme olivovým olejem ochuceným česnekem. Oleje nesmí být mnoho. Opět promícháme. |
3 | Na vysokou teplotu zahřejeme pánev mírně potřenou olejem. Do jedné vrstvy rozložíme na pánev zeleninu a opékáme tak dlouho, dokud nezačne měknout. Napůl opečenou zeleninu potřeme olejem a obrátíme. Opečeme ji doměkka i z druhé strany, poté ji vyjmeme na mísu. Postupně stejným způsobem připravíme i ostatní zeleninu. Délka pečení je závislá na druhu vybrané zeleniny a na jejím stáří. |
4 | Dokud je opečená zelenina ještě horká, podle chuti ji osolíme a opepříme. Navrch ozdobíme lístky čerstvé bazalky. |
Poznámka
Zelenina může být libovolná, počítá se s celkovým množstvím 2 kg.