Artyčoky s maltskou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Artyčoky s maltskou omáčkou
Artyčoky s maltskou omáčkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21214 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
4 ks | Artyčoky |
3 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 ks | Citrony |
180 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomeranče |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 115g |
---|---|
Cholesterol | 331,7mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 113g |
Vitamín A | 582,8mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 167,5mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 63,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Citronová šťáva, Citrony, Pomeranče, Pomerančová kůra, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Artyčoky s maltskou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu a vložíme do ní kolečka citronu. Z artyčoků odstaníme stonky a seřízneme jejich spodní část tak, aby potom mohly stát na talíři. V připravené vodě je zvolna 20-25 minut vaříme. Hotové jsou, pokud se z nich snadno odlamují listy. |
2 | Připravíme si maltskou omáčku. Důkladně omyjeme pomeranč, kůru nastrouháme a vymačkáme z něj 2 lžíce šťávy. Rozehřejeme máslo. Vodu a citronovou šťávu nalijeme do misky, kterou zahříváme nad hrncem s vroucí vodou, dokud se tekutina neprohřeje. Do zahřáté tekutiny přidáme žloutky, které ve vodní lázni opět důkladně zahřejeme. Za stálého šlehání přiléváme tenkým praménkem rozpuštěné horké máslo. Vznikne tak hustá a hladká omáčka, do které vmícháme pomerančovou kůru a šťávu. Podle chuti osolíme, opepříme a případně vmícháme citronovou šťávu. Poté omáčku odstavíme. |
3 | Artyčoky postavíme na talíře, přidáme k nim misku s maltskou omáčkou, kterou navrch ozdobíme pomerančovou kůrou. |
Poznámka
Při konzumaci namáčíme spodní část jednotlivých listů artyčoků do omáčky. Zuby pak stáhneme dužnatou část. Střední jádro listů a vláknité srdíčko odstraníme. Tenké fialové lístky se již nekonzumují.
Musím vyzkoušet