Pečený lilek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečený lilek
Pečený lilek
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21217 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
1 ks | Lilek |
300 g | Mozzarella |
1 dl | Olej olivový |
250 ml | Omáčka rajčatová |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
80 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 58,3mg |
Draslík | 341,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,6mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Lilek, Mozzarella, Omáčka rajčatová, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečený lilek postup přípravy receptu:
1 | Lilek na obou koncích seřízneme a nakrájíme na 5 mm silná kolečka. Kolečka rozložíme, posypeme solí a necháme 30 minut stát. Nastrouháme mozarrellu a parmezán a sýry odložíme. Prosolený lilek opláchneme a osušíme papírovými utěrkami. Pečící plech potřeme mírně olejem a rozložíme na něj v jedné vrstvě připravený lilek. Povrch lilků potřeme olivovým olejem a pečeme 5 minut v troubě předehřáté na 200°C. Poté kolečka lilku obrátíme, potřeme olejem a pečeme dalších 5 minut. Lilek musí být křehký, ale ne příliš měkký. Troubu necháme zapnutou. |
2 | Zapékací misku nebo pekáč potřeme 1 lžící oleje, na dno vyskládáme část lilku, přelijeme částí rajčatové omáčky, posypeme trochou mozzarelly, podle chuti osolíme a opepříme. Další vrstvy připravujeme stejným postupem, dokud všechny suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstvou by měla být rajčatová omáčka, na kterou nasypeme strouhaný parmezán. |
3 | Pečeme v předehřáté troubě 30 minut, před podáváním necháme pokrm 5 minut odpočinout. |
Hodně podobně upravený lilek dělám v sezoně často. Sice to není příliš fotogenické jídlo, ale chuť je vynikající. Tentokrát jsem měla méně rajčatové omáčky, přidala jsem 2 rajčata na plátky. S bagetou prima večeře, jen mi tam chyběla bazalka, která k této kombinaci - lilek - rajčata - mozzarella - prostě patří Určitě ji dejte, nejlépe čerstvou