Čočka se špenátem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čočka se špenátem
Čočka se špenátem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 21258 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 špetka | Citronová kůra |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
250 g | Čočka jedlá |
0,5 polévková lžíce | Kmín římský |
1 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
2 polévková lžíce | Máta |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
100 g | Špenát listový čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
600 g | Vývar zeleninový |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 2,2mg |
Draslík | 826,3mg |
Vláknina | 36g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,2mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citronová kůra, Citronová šťáva, Čočka jedlá, Kmín římský, Koriandr čerstvý, Máta, Špenát listový čerstvý, Sůl, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čočka se špenátem postup přípravy receptu:
1 | Na hluboké pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli a opékáme asi 6 minut. Vmícháme prolisovaný česnek, kmín, zázvor a za občasného míchání opékáme, než nám cibule začne hnědnout. |
2 | Přisypeme do pánve čočku, přelijeme ji vývarem tak, aby sahal 2,5 cm nad čočku, a zvolna vaříme zhruba 20 minut. |
3 | Špenát důkladně opláchneme a vytřepeme z něj všechnu nadbytečnou vodu. Nadrobno nakrájíme mátu, koriandr a petrželku. |
4 | Pokud se při vaření vstřebal všechen vývar do čočky, trochu jej doplníme. Do čočky vmícháme špenát a necháme jej ovadnout. Přidáme připravené bylinky, podle chuti sůl, pepř a citronovou šťávu. Důkladně promícháme a na talíři ozdobíme hoblinkami citronové kůry. |
Poznámka
Pro přípravu tohoto pokrmu se nejlépe hodí zelená francouzská čočka, která se ani při dlouhé době vaření nerozvaří.