Turli tava - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Turli tava
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 21273 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
500 g | Bamja |
500 g | Brambory |
4 ks | Cibule |
200 g | Cuketa |
250 g | Fazolové lusky zelené |
700 g | Jehněčí maso |
1 ks | Lilek |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
1 dl | Olej olivový |
4 ks | Paprika zelená |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
500 g | Rajčata |
1 polévková lžíce | Sůl |
2 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 140,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 111,8mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Cuketa, Fazolové lusky zelené, Lilek, Paprika zelená, Pepř bílý, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jehněčí maso, Ocet kvasný lihový, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Bamja nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Turli tava postup přípravy receptu:
1 | K přípravě tohoto jídla si nejdříve připravíme zeleninu. |
2 | Lilek oloupeme, nakrájíme na kostky, řádně osolíme |
3 | a necháme 30 minut "vypotit". |
4 | Po půl hodině lilek propláchneme vodou a necháme osušit. |
5 | Bamju (plod proskurníku jedlého) očistíme a krátce povaříme v osolené vodě, do které jsme dali 1 lžíci octa. |
6 | Když je bamja uvařená, osušíme ji a nakrájíme. |
7 | Papriky (bez jadřinců) a fazolové lusky pokrájíme na proužky, |
8 | spařená oloupaná rajčata, oloupanou cuketu s brambory pokrájíme na kostky. |
9 | Připravíme si hlubší pánev a v ní rozpálíme olej. |
10 | Omyté a odblaněné maso pokrájíme na menší kusy a spolu s drobně pokrájenou cibulí orestujeme na oleji dozlatova. |
11 | Maso potom osolíme. |
12 | K opečenému masu přidáme všechnu připravenou zeleninu, osolíme, opepříme a přidáme 3-4 dl teplé vody a pod pokličkou dusíme doměkka. |
13 | Měkké maso se zeleninou přendáme do vymaštěného pekáče a dáme zapéct do předehřáté trouby. |
14 | Pečeme při teplotě 175 °C tak dlouho, pokud se na turli tava neutvoří zlatohnědá barva a šťáva bude téměř vyvařená. |