Recept

Domácí žemle z bramborového těsta

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (23%)
ID receptu: 21296

Ingredience

200 g Brambory vařené ve slupce
1 kávová lžička Cukr krupice
20 g Droždí
750 g Mouka pšeničná hladká T 650
2 polévková lžíce Mák mletý
5 polévková lžíce Olej rostlinný
2 polévková lžíce Sezam - semena
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný bílek slepičí
2 ks Vejce slepičí
350 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

18% Kalorie 362 kcal
Kilojoule 1 515kJ
17% Sacharidy 60 g
10% Tuky 8 g
9% Sodík 170 mg
22% Bílkoviny 12 g

Domácí žemle z bramborového těsta postup přípravy receptu:

1

Mouku vsypeme do mísy, osolíme, vyhloubíme důlek a vlijeme do něj droždí a cukr rozpuštěné ve 350 ml vlažné vody. Vmícháme trochu mouky a necháme vzejít kvásek.

2

Uvařené, oloupané brambory prolisujeme a spolu s vejcem a olejem vmícháme do kvásku. Necháme znovu kynout. Potom těsto prohněteme a necháme kynout dál, dokud nenabude do dvojnásobného objemu.

3

Z těsta vytvarujeme žemle, urovnáme je na plech, potřeme bílkem a posypeme sezamem a mákem.

4

Žemle pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Poznámka

Z těsta připravíme asi 30 žemlí.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept