Francouzský citronový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzský citronový koláč
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | moucha |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 21512 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
náplň | |
---|---|
4 ks | Citrony |
200 g | Cukr krupice |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
5 ks | Vejce slepičí |
Francouzský citronový koláč | |
45 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
85 g | Máslo čerstvé |
175 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 231,1mg |
Draslík | 131,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Vejce slepičí, Cukr krupice, Cukr moučkový, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzský citronový koláč postup přípravy receptu:
1 | Z mouky, másla a cukru připravíme drobenku, přidáme vejce a vypracujeme těsto (můžeme přidat lžíci vody). |
2 | Na pomoučené pracovní desce vyválíme těsto na placku a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Necháme asi 30 minut v chladničce. |
3 | Příprava náplně: Vejce vyšleháme s cukrem a přidáme citronovou šťávu a kůru. Nakonec zašleháme smetanu. Náplň necháme 1 hodinu v chladničce. |
4 | Dno korpusu pokryjeme pečicím papírem, posypeme fazolemi a formu vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia asi na 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut. |
5 | Formu postavíme na plech, na těsto vlijeme náplň a koláč pečeme v troubě při 140 stupních Celsia 30 minut. |
6 | Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. |
7 | Citronový koláč podáváme pocukrovaný moučkovým cukrem a ozdobený nastrouhanou citronovou kůrou. |