Artyčoky na řecký způsob - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Artyčoky na řecký způsob
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vasek |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 21602 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
2 kg | Artyčoky |
1 ks | Bobkový list |
50 g | Čekanka |
50 g | Celer bulvový |
15 g | Celer - nať |
3 ks | Citrony |
50 g | Fenykl čerstvý |
5 g | Koriandr čerstvý |
200 ml | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
15 g | Petržel kudrnka |
50 g | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
15 g | Tymián čerstvý |
1200 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 44g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 43g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 87,6mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Bobkový list, Čekanka, Celer bulvový, Citrony, Fenykl čerstvý, Koriandr čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Artyčoky na řecký způsob postup přípravy receptu:
1 | Vybereme menší artyčoky, máme-li větší nevadí, po úpravě je rozčtvrtíme. Artyčoky hlavně dobře očistíme a seřízneme dřevnatou část. |
2 | Vyrobíme si horkou marinádu. Do horké vody přilijeme olej, vymačkáme šťávu z citronů, osolíme, opepříme, přidáme koriandr, celerovou nať, petrželku, tymián a bobkový list. |
3 | Artyčoky vložíme do marinády a necháme nejméně 1/2 hodiny vařit. Stáhneme z ohně a necháme v marinádě vychladnout. Scedíme a necháme okapat. Nyní větší kousky artyčoků pokrájíme. Marinádu budeme ještě potřebovat. |
4 | Celer, fenykl, čekanku a pórek nakrájíme na proužky a uvaříme v marinádě jako artyčoky. Vaříme pouze 10 minut. Po vychladnutí je přidáme k artyčokům a podáváme jako salát. |