Dušený losos v peřince - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušený losos v peřince
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | spekarek |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (17%) |
ID receptu: | 21908 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
5 dkg | Anglická slanina |
2 ks | Bobkový list |
375 g | Brambory rané |
2 g | Citronová kůra |
125 g | Kukuřice cukrová nakládaná |
500 g | Listové těsto |
400 g | Losos obecný |
25 g | Máslo čerstvé |
450 ml | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
600 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 118,7mg |
Draslík | 599,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 156,2mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,6mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Citronová kůra, Kukuřice cukrová nakládaná, Losos obecný, Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brambory rané, Listové těsto, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušený losos v peřince postup přípravy receptu:
1 | K přípravě receptu budeme potřebovat hrnec, ve kterém na oleji zpěníme pórek nakrájený na jemná kolečka a na kostičky pokrájenou slaninu. Restujeme asi 5 minut. Když pórek začne hnědnout, přidáme máslo a brambory. |
2 | Vše přivedeme k varu a přilijeme rybí vývar, který jsme připravili předem. Ochutíme bobkovým listem, solí a pepřem. Do hrnce vložíme lososí steaky a vše opět přivedeme k varu. Zvolna vaříme 15 minut. |
3 | Uvařeného lososa vyjmeme z hrnce, necháme zchladnout a roztrháme na kousky. Před další přípravou odstraníme kůži a kosti z lososa i bobkový list. Takto připraveného lososa vrátíme zpět do hrnce. Do polévky ještě přidáme mléko, sterilovanou kukuřici, nastrouhanou citronovou kůru (z 1 citronu) a čerstvě nasekanou petrželku. Vše krátce provaříme a necháme částečně vychladnout. |
4 | Než polévka zchladne, připravíme ještě "peřinku". K tomuto pokrmu potřebujeme 6 žáruvzdorných misek o objemu 300 ml. Listové těsto rozválíme na asi 3 mm silný plát. Obrácenou zapékací miskou vykrajujeme tvary, které použijeme jako uzávěr na misku. Zbylé těsto nevyhazujeme. Nakrájíme z něj tenké proužky,které nalepíme pomocí celého vyšlehaného vajíčka k horním krajům misek. |
5 | Nyní položíme na pečíci plech již zmiňované misky, do kterých vlijeme polévku. Proužky těsta na okrajích misek opět potřeme vajíčkem a přilepíme na ně předem připravené uzávěry - tzv. "peřinku". Ze zbylého těsta můžeme misky ozdobit tvary, které nás napadnou. Nakonec vše potřeme vyšlehaným vejcem, posypeme hrubozrnnou solí a v předehřáté toubě na 200°C zapečeme 6 minut. |