Jemný hráškový krém se salátem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jemný hráškový krém se salátem
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | mull |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 21942 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 ks | Cibule |
600 g | Hrášek |
1 ks | Jablka |
12 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Máta |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Salát hlávkový |
2 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 l | Voda pitná |
1 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 139,1mg |
Draslík | 315,9mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 42,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hrášek, Jablka, Máta, Muškátový oříšek, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Salát hlávkový, Smetana 12% (konzumní), Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jemný hráškový krém se salátem postup přípravy receptu:
1 | V hlubší pánvi nebo hrnci rozpustíme máslo. Přisypeme nakrájenou cibuli a smažíme asi 3 minuty doměkka. Poté přidáme hrášek a za stálého míchání smažíme, dokud se nezačne lesknout a nedostane sytě zelenou barvu. |
2 | Omyté, oloupané jablko a opraný salát nakrájíme nadrobno a přidáme k hrášku, zalijeme vodou a zvolna vaříme cca 10-15 minut, dokud hrášek nezměkne. Čerstvý hrášek je třeba vařit déle, než hrášek mražený. Po důkladném povaření opatrně slijeme do mixéru a umixujeme směs na jemný krém, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. |
3 | Na závěr smícháme žloutky se smetanou a šálkem polévky, vlijeme do polévky a vaříme na mírném ohni, dokud polévka nezačne vřít. Ihned podáváme s krutony, ozdobíme mátou. |