Medová pletýnka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 195 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Medová pletýnka
Celkový čas: | 195 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 150 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22107 |
Ingredience
1 polévková lžíce | Droždí sušené |
55 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Med včelí |
1 kávová lžička | Mléko plnotučné |
420 g | Mouka polohrubá |
1 kávová lžička | Sůl |
2 polévková lžíce | Tuk rostlinný |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 81g |
---|---|
Cholesterol | 170,5mg |
Draslík | 166,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Med včelí, Sůl, Tuk rostlinný, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Medová pletýnka postup přípravy receptu:
1 | Připravíme plech, který vymažeme tukem. |
2 | Nejprve uděláme kvásek z vlažné vody, droždí, medu, 100 g mouky a necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme změklé máslo se solí, rozšlehané vejce, mouku, kvásek a řádně prohněteme. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto. Necháme je ve větší míse pod utěrkou na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl. |
3 | Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly a vyválíme tři válečky, z nich upleteme cop. Aby se nám nerozpletl, vložíme konce pod upletené těsto. Necháme ještě dokynout asi třicet minut. Vykynutý cop potřeme žloutkem rozšlehaným s lžičkou mléka a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 45 až 50 minut, až má zlatavou barvu. Hotový chleba necháme na sítu vychladnout. |