Chřestová polévka s česnekem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chřestová polévka s česnekem
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | jindrichova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (38%) |
ID receptu: | 22181 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
5 stroužek | Česnek |
910 g | Chřest bílý |
2 ks | Cibulka jarní |
14 g | Máslo čerstvé |
15 ml | Olej olivový |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,3 kávová lžička | Sůl |
830 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 6,4mg |
Draslík | 630,6mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,1mg |
Vitamín E | 3,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chřest bílý, Cibulka jarní, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chřestová polévka s česnekem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si chřest tak, že odkrojíme tvrdé konce výhonků a očistíme jej. Nakrájíme na přibližně 4 cm dlouhé kousky. |
2 | Do velkého hrnce vlijeme olivový olej a osmažíme najemno nakrájenou jarní cibulku s celými stroužky česneku, dokud nezměknou a nezhnědnou. Přimícháme chřest, přikryjeme pokličkou a necháme ho 10-15 minut podusit. V té chvíli vytáhneme 5-6 kousků chřestu na ozdobu polévky. Potom přidáme máslo, sůl, pepř, vývar a občasným mícháním přivedeme polévku k varu. Jen co polévka začne pobublávat, snížíme plamen a v částečně přikrytém hrnci necháme 20-25 minut provařit. Pomocí ponorného mixéru nebo kuchyňského robotu polévku rozmixujeme dohladka. |
3 | Naservírovanou polévku ozdobíme zbývajícím chřestem. |
Poznámka
Ještě můžeme každou porci ozdobit 1 lžičkou BBB jogurtu. Chřest má vysoký obsah kyseliny folátové - vitamín z B komplexu, kterého lidé, trpící střevními onemocněními, mají nedostatek.