Celozrnné dalamánky s podmáslím - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 170 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celozrnné dalamánky s podmáslím
Celkový čas: | 170 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 120 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 22214 |
Ingredience
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 kávová lžička | Droždí sušené |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
475 ml | Mléko - podmáslí |
130 g | Mouka kukuřičná |
225 g | Mouka pšeničná celozrnná |
350 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Sezam - semena |
2 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
120 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 72g |
---|---|
Cholesterol | 170,7mg |
Draslík | 161,8mg |
Vláknina | 37g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 52,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Sezam - semena, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko - podmáslí, Mouka kukuřičná, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Celozrnné dalamánky s podmáslím postup přípravy receptu:
1 | Nejprve smícháme droždí s vlažnou vodou a necháme rozpustit. Všechny mouky (místo celozrnné můžeme použít grahamovou) smícháme s cukrem a solí, poté vlijeme droždí, na kousky nakrájené máslo, rozšlehané vejce, sezam a vlažné podmáslí. Na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 2 hodiny. |
2 | Pekáč vymažeme tukem, do něj dáváme z těsta větší kuličky a necháme ještě asi 1 hodinu dokynout. |
3 | Troubu předehřejeme na 190°C a dalamánky pečeme asi 50 minut. Dalamánky jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly. |