Chleba z melasy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 230 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chleba z melasy
Celkový čas: | 230 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 180 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22223 |
Ingredience
2 kávová lžička | Droždí sušené |
50 g | Maizena - kukuřičný škrob |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Melasa |
350 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
4 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 39,7mg |
Draslík | 99,9mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Melasa, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chleba z melasy postup přípravy receptu:
1 | Vymažeme 2 menší chlebíčkové formy tukem. |
2 | V misce necháme rozpustit droždí se 4 lžícemi vlažné vody. V míse umícháme maizenu, melasu, změklé máslo, vroucí vodu a polovinu mouky a řádně promícháme. Poté přimícháme rozšlehané vejce, zbývající mouku se solí. Pokud se těsto při zpracovávání nepřestává lepit, přidáme trochu mouky. Poté na pomoučeném vále vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse kynout asi 2-3 hodiny. |
3 | Z vykynutého těsta uděláme 2 šišky, vložíme do forem a necháme ještě asi 1 1/2 hodiny kynout (dokud těsto nevyběhne až nad okraj formy). Troubu předehřejeme na 190°C a chleby pečeme asi 50 minut. Chleby jsou hotové, pokud při poklepu na dno zní dutě. Vyklopíme je na mřížku, aby úplně vychladly. |