Slatko z mladých ořechů - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slatko z mladých ořechů
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 22264 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
2 ks | Citrony |
1 kg | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
1 kg | Ořechy vlašské |
6 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 147g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 590,0mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,9mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Ořechy vlašské, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slatko z mladých ořechů postup přípravy receptu:
1 | Mladé vlašské ořechy (ještě nemají tvrdou slupku) omyjeme, propíchneme na několika místech párátkem, dáme do hrnce se studenou vodou na 7 dní odstát, ale každý den vodu vyměňujeme. Osmý den je dáme do čisté vody a přivedeme k varu, ale nesmí přejít varem. |
2 | Vodu slijeme, opět přivedeme pouze k varu a znovu slijeme. Toto opakujeme alespoň 8x, až nám ořechy změknou. |
3 | Pak ořechy scedíme, oloupeme a dáme do vychladlého sirupu, který jsme si uvařili z 6 dl vody a 1 kg cukru. |
4 | Teprve teď budeme ořechy vařit při mírné teplotě do doby, až sirup zhoustne. Před koncem vaření přidáme vanilku a plátky chemicky neošetřených citronů. Pokud se nám během vaření bude tvořit pěna, budeme jí lžicí sbírat. |
5 | Ořechy v sirupu necháme přes noc v hrnci a druhý den je vlijeme do čistých zavařovacích sklenic, uzavřeme víčky a odložíme na chladné místo. |