Naložené hlávky zelí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Naložené hlávky zelí
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22288 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
2 ks | Křen |
1,5 kg | Sůl |
50 kg | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2 900g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 85g |
Vláknina | 2 500g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 60,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18g |
Vitamín E | 75,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 240,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Křen, Sůl, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Naložené hlávky zelí postup přípravy receptu:
1 | Menší hlávky zelí dobře očistíme, košťály nařízneme (dost hluboko) a hlávky zelí vložíme do keramického soudku. |
2 | Postupně jak zelí vkládáme, tak je každou vrstvu osolíme, proložíme očištěným a pokrájeným křenem na kolečka, nakonec zalijeme vodou. |
3 | Zelí musí být zatíženo dřevěným křížem a čistým kamenem, který položíme na kříž, vše musí být úplně zalito vodou. |
4 | Soudek pečlivě zakryjeme plátnem a necháme stát týden. Pak vodu se solí vyměníme. Tento postup opakujeme několikrát. |
5 | Takto naložené zelí používá balkánská kuchyně hlavně při přípravě sarmy (závitků). |