Chleba s dýní a kořením - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 275 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chleba s dýní a kořením
Celkový čas: | 275 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 200 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 22392 |
Ingredience
350 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Droždí sušené |
170 g | Dýně sterilovaná |
1 špetka | Hřebíček mletý |
115 g | Máslo čerstvé |
85 g | Mléko odtučněné sušené |
625 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Nové koření mleté |
55 g | Ořechy vlašské |
2 kávová lžička | Skořice mletá |
1 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
1 kávová lžička | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 97g |
---|---|
Cholesterol | 34,5mg |
Draslík | 228,2mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,3mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Dýně sterilovaná, Hřebíček mletý, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Sůl, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko odtučněné sušené, Mouka pšeničná hladká T 650, Nové koření mleté mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chleba s dýní a kořením postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si bábovkovou formu, kterou vymažeme tukem. |
2 | V míse smícháme vlažnou vodu s droždím a necháme asi patnáct minut odstát. Samostatně smícháme všechno koření: hřebíček, nové koření, skořici a zázvor. |
3 | Do drožďové směsi přimícháme mléko, kompotovanou, případně dušenou dýni, sůl, 115 g cukru, 3 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce ze směsi koření a po částech prosátou mouku a řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a necháme v míse zhruba hodinu a půl kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta utvoříme stejné kuličky velikosti pingpongového míčku. |
4 | Zbytek cukru smícháme se zbytkem koření. Každou kuličku namočíme ve zbylém másle a obalíme směsí koření a cukru. Poté kuličky vkládáme po vrstvách do bábovkové formy, každou vrstvu posypeme sekanými ořechy a těsto necháme opět vzejít. |
5 | Vykynutý chleba pečeme asi hodinu v troubě předehřáté na 180°C do zezlátnutí. Upečený chléb necháme dalších dvacet minut dojít ve vypnuté troubě. Na mřížce ho necháme vychladnout. |