Baklava na turecký způsob - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Baklava na turecký způsob
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22398 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
těsto | |
---|---|
70 g | Mandle plátky |
350 g | Máslo čerstvé |
1000 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
10 ks | Vejce slepičí |
náplň | |
300 g | Mandle |
300 g | Ořechy vlašské |
sirup | |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
200 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
300 g | Med včelí |
5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 179,6mg |
Draslík | 274,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 180,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,7mg |
Vitamín E | 5,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 27,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Mandle, Ořechy vlašské, Citronová šťáva, Cukr krupice, Med včelí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandle plátky, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Baklava na turecký způsob postup přípravy receptu:
1 | Na zákusek si nejprve připravíme těsto. 1 kg hladké mouky dáme do mísy, rozklepneme do ní 10 vajec a špetku soli. Nejdříve pomocí vařečky a pak rukou vypracujeme těsto tužší konzistence, které si posléze rozdělíme na 20 dílů. Díly těsta zakryjeme utěrkou a necháme odpočívat 30 minut. |
2 | Po půl hodině si na vále vyválíme jednotlivé díly na tenké listy ve velikosti plechu, ve kterém budeme zákusek péct. Plech vymažeme máslem a ostatní máslo si rozpustíme. Každý list těsta polijeme rozpuštěným máslem. Listy naklademe na sebe, přičemž každý druhý posypeme nadrobno pokrájenými mandlemi a ořechy. Posyp takto střídáme do doby, než spotřebujeme všechny ingredience. Poslední dva pláty těsta, opět pokapané máslem, musí být na sobě. Povrch posledního polijeme zbytkem másla. Teplým ostrým nožem baklavu nakrájíme na 16 porcí. Dáváme přitom pozor, abychom neřezali příliš hluboko, ale jen asi do poloviny výšky těsta. Plech s s baklavou dáme do vyhřáté trouby na 40 - 50 minut péct při 160°C dozlatova. |
3 | Před koncem pečení si uvaříme v hrnci sirup z 5 dl vody, vanilkového cukru, 2 lžic citronové šťávy, 200g cukru krupice a 1,5 sklenice tekutého medu. Sirup vaříme při mírné teplotě a za stálého míchání až do získání konzistence hustého sirupu, kterým upečenou baklavu polijeme. Moučník navrch posypeme plátky mandlí a necháme nejlépe do druhého dne ztuhnout. |
4 | Baklavu - mandlový zákusek servírujeme nejčastěji k hořké kávě a čaji. |