Tutmanik - tvarohový zákusek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tutmanik - tvarohový zákusek
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22410 |
Kategorie: | Poháry, ovoce |
Ingredience
1 špetka | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
8 dl | Jogurt bílý |
200 g | Máslo čerstvé |
800 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 kávová lžička | Sůl |
500 g | Tvaroh tvrdý |
4 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 24,0mg |
Draslík | 52,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jogurt bílý, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Tvaroh tvrdý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tutmanik - tvarohový zákusek postup přípravy receptu:
1 | Do mísy rozdrobíme droždí, přilijeme 1 dl vlažné vody, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Pak k němu přidáme mouku, sůl, zamícháme a přiléváme tolik vlažné vody (3-4 dl), abychom vypracovali vláčné těsto (jako na buchty). Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme na 4 díly, zakryjeme utěrkou a necháme chvíli kynout. |
2 | Asi po 20 minutách z každého dílu vyválíme placku vysokou asi 2 cm a potřeme máslem. První placku položíme na plech vymazaný máslem, posypeme ji nastrouhaným tvarohem, posolíme, položíme druhou placku pomazanou máslem, zase na ni dáme nastrouhaný tvaroh. Takto opakujeme a povrch poslední placky potřeme 2 dl bílého jogurtu. Ostrý nůž si namočíme do teplé vody a koláč pokrájíme na kosočtverce a vložíme ho do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova při 200°C. přibližně 20 - 30 minut. |
3 | Upečený tvarohový koláč tutmanik servírujeme vychladlý s miskou bílého jogurtu. |