Melomakarona - vánoční dezert - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Melomakarona - vánoční dezert
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22430 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
těsto | |
---|---|
150 g | Cukr krupice |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
1 dl | Martell cognac |
750 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 dl | Olej sezamový |
1 ks | Pomeranče |
sirup | |
200 g | Cukr krupice |
200 g | Med včelí |
2 dl | Voda pitná |
Melomakarona - vánoční dezert | |
750 g | Mandle |
75 g | Ořechy vlašské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 119g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 42g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,1mg |
Vitamín E | 33,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Olej sezamový, Pomeranče, Cukr krupice, Med včelí, Voda pitná, Mandle, Ořechy vlašské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Martell cognac, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Melomakarona - vánoční dezert postup přípravy receptu:
1 | V míse si vymícháme 2 dl oleje se šťávou z jednoho pomeranče, 1 dl koňaku a 150 g cukru. Do této směsi postupně zapracujeme hladkou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, dáme ho na pomoučený vál a rozdělíme na díly velikosti vejce. Každý díl rozválíme na dlouhý oválek dlouhý přibližně 7 cm a vysoký 3 cm (má tvar podobný dalamánku). Všechny kousky poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Je třeba, aby kousky byly dostatečně daleko od sebe. Pečeme je v troubě předehřáté na 175°C přibližně 30 minut dozlatova. |
2 | Během pečení svaříme 2 dl vody, 200 g medu s 200 g cukru při mírné teplotě, čímž nám vznikne hustý sirup. Tím polijeme melomakarony přibližně 10 minut před dopečením. |
3 | Upečené a polité melomakarony posypeme posekanými mandlemi s ořechy a necháme vychladnout. Servírujeme například k černé kávě či vínu. |