Rýžový nákyp - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový nákyp
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22440 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
6 polévková lžíce | Cukr krupice |
100 g | Hrozinky |
400 g | Kompot meruňkový |
60 g | Máslo čerstvé |
0,8 l | Mléko plnotučné |
100 g | Rýže loupaná |
1 ks | Vanilkový lusk |
5 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 343,4mg |
Draslík | 444,1mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,7mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hrozinky, Kompot meruňkový, Rýže loupaná, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžový nákyp postup přípravy receptu:
1 | Mléko dáme do hrnce s dobře opranou rýží, lžící cukru, máslem a luskem vanilky (nebo vanilkovým cukrem). Mléko by mělo být k rýži v poměru 2:1. Promícháme a vaříme pod pokličkou při mírné teplotě, dokud rýže úplně nenasákne mlékem. Pak hrnec odstavíme z plotny. |
2 | K rýži přidáme 100 g opraných velkých hrozinek a promícháme. |
3 | V míse si utřeme 5 žloutků s 5 lžícemi cukru a zvlášť si vyšleháme z 5 bílků tuhý sníh. Postupně do rýže vmícháme žloutky s cukrem a potom sníh. |
4 | Rýžový nákyp vyklopíme do zapékací mísy, kterou jsme si vymazali máslem, zarovnáme povrch a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme ze začátku při 200°C, asi po 10 minutách zmírníme teplotu na 160°C. Upečený nákyp má zlatou kůrku. |
5 | Rýžový nákyp můžeme podávat jak teplý, tak i studený. Podáváme s meruňkovým kompotem. |
Poznámka
1