Chlebíček s hrozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlebíček s hrozinkami
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 22442 |
Kategorie: | Sladké chlebíčky |
Ingredience
60 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Droždí sušené |
220 g | Hrozinky |
115 g | Máslo čerstvé |
450 ml | Mléko polotučné |
800 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 kávová lžička | Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce | Rum |
1 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
1 polévková lžíce | Tuk rostlinný |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 103g |
---|---|
Cholesterol | 54,4mg |
Draslík | 336,2mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 66,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,3mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Hrozinky, Muškátový oříšek, Pomerančová kůra, Rum, Sůl, Tuk rostlinný, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chlebíček s hrozinkami postup přípravy receptu:
1 | Dvě chlebíčkové formy vymažeme tukem. |
2 | V misce smícháme droždí se 125 ml vlahého mléka a necháme odstát. Hrozinky (může být polovina sultánek) polijeme rumem, vmícháme strouhaný muškátový oříšek, nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče a necháme vsáknout. Máslo necháme rozpustit. |
3 | Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylé mléko, droždí, cukr, vejce rozšlehané se šlehačkou, polovinu rozpuštěného másla a vše řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba dvě hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, z nichž každou vyválíme na pruh takové šíře, jako je délka pečicí formy. Pruhy potřeme zbylým rozpuštěným máslem, posypeme hrozinkovou směsí a srolujeme. Poté těsto vložíme do forem a necháme na teplém místě dokynout. |
4 | Pečeme asi patnáct minut v troubě předehřáté na 220°C, teplotu poté snížíme na 180°C a pečeme dalších třicet minut dozlatova. Na mřížce necháme pečivo vychladnout. |