Babiččin sen - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Babiččin sen
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22447 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
dortový korpus | |
---|---|
250 g | Cukr krupice |
20 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
280 g | Ořechy lískové |
8 ks | Vaječný bílek slepičí |
krém | |
150 g | Čokoláda na vaření |
250 g | Cukr krupice |
250 g | Máslo čerstvé |
8 ks | Vaječný žloutek slepičí |
na ozdobu dortu | |
100 g | Čokoláda hořká |
100 g | Mandle |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 73g |
---|---|
Cholesterol | 329,4mg |
Draslík | 396,3mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,8mg |
Vitamín E | 7,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Ořechy lískové, Vaječný bílek slepičí, Cukr krupice, Vaječný žloutek slepičí, Čokoláda hořká, Mandle mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Čokoláda na vaření, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Babiččin sen postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve upečeme dortový korpus: v míse vyšleháme 8 bílků s 250 g cukru na tuhý sníh a zamícháme do něj 280 g pomletých lískových ořechů. Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a dáme upéct. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 20-25 minut při 175 °C dozlatova. |
2 | Mezitím připravíme náplň: v míse utřeme 8 žloutků s 250 g cukru a vmícháme k nim 150 g rozpuštěné čokolády na vaření. Tuto směs dáme nad páru a mícháme do zhoustnutí. Když směs zchladne, přimícháme do ní po kouskách 250 g měkkého másla, až vyšleháme lehký krém, který dáme na chvíli do chladničky. |
3 | Upečený vychladlý korpus vyklopíme a širokým ostrým nožem ho vodorovně rozřežeme na 3 stejné díly. Mezi ně rozetřeme krém, nakonec slabou vrstvou potřeme i povrch a okraje dortu. Pak ho posypeme nastrouhanou čokoládou a ozdobíme plátky mandlí. |