Vasův dort s pomerančem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vasův dort s pomerančem
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22462 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
dortový korpus | |
---|---|
75 g | Cukr krupice |
75 g | Mandle |
20 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
10 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 ks | Vaječný bílek slepičí |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
ořechový krém | |
30 g | Čokoláda hořká |
60 g | Cukr krupice |
0,1 dl | Mléko polotučné |
200 g | Ořechy vlašské |
1 ks | Pomeranče |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
sirupový krém | |
250 g | Cukr krupice |
6 ks | Vaječný bílek slepičí |
2 dl | Voda pitná |
na ozdobu | |
50 g | Višně |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 166,1mg |
Draslík | 167,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 256,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,3mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Mandle, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Čokoláda hořká, Cukr krupice, Ořechy vlašské, Pomeranče, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Vaječný bílek slepičí, Voda pitná, Višně mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vasův dort s pomerančem postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve spaříme mandle, oloupeme je a pomeleme, pak pomeleme i vlašské ořechy a každý druh si odložíme zvlášť. |
2 | Chemicky neošetřený pomeranč nastrouháme, dáme do skleničky a k ní vymačkáme pomerančovou šťávu. |
3 | Připravíme si těsto na korpus: v míse utřeme 4 žloutky se 75 g cukru a postupně k nim přimícháme 10 g hladké mouky, vyšlehaný tuhý sníh z 5 bílků a pomleté mandle. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C přibližně 20-25 minut. |
4 | Mezitím zhotovíme náplň: 1/8 dl mléka v hrnci svaříme s 60 g cukru, přidáme k němu pomleté vlašské ořechy a při mírné teplotě krátce povaříme a odstavíme z plotny. V misce utřeme 4 žloutky se lžící cukru, přidáme pomerančovou šťávu s kůrou (z jednoho pomeranče), rozehřátou čokoládu a vše přimícháme do vychladlé náplně s ořechy. Ještě si utřeme měkké máslo do pěny a po malých částech ho zašleháme do krému. |
5 | Uvaříme hustý sirup z 2 dl vody a 250 g cukru, kastrol se sirupem dáme nad páru a postupně do něj zamícháme vyšlehaný tuhý sníh z 6 bílků a vymícháme si hustou a hladkou hmotu, potom hned hrnec stáhneme z plotny a mícháme až do vychladnutí. |
6 | Na vychladlý dortový korpus navrstvíme ořechový krém. |
7 | Potom celý dort potřeme sirupovým krémem a zbytek krému dáme do stříkačky a krémem ozdobíme dort podle vlastní fantazie. Dozdobíme kandovanými nebo čerstvými višněmi. |