Pilaf se šafránem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pilaf se šafránem
Pilaf se šafránem
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 22471 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
1 ks | Cibule |
6 ks | Hřebíček |
60 g | Hrozinky |
6 ks | Kardamom |
1 polévková lžíce | Koriandr čerstvý |
30 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
3 polévková lžíce | Oříšky piniové |
1 špetka | Pepř černý mletý |
350 g | Rýže loupaná |
1 špetka | Šafrán |
1 kávová lžička | Sůl |
450 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 103g |
---|---|
Cholesterol | 7,2mg |
Draslík | 772,0mg |
Vláknina | 33g |
Vitamín A | 60,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,6mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hřebíček, Hrozinky, Kardamom, Koriandr čerstvý, Oříšky piniové, Rýže loupaná, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pilaf se šafránem postup přípravy receptu:
1 | Za stálého míchání opečeme na pánvi šafrán. Jakmile začne intenzivně vonět, vysypeme jej na talíř. |
2 | Nalijeme vroucí vodu do konvice, přisypeme opečený šafrán a sůl a alespoň na 30 minut odložíme. |
3 | Na pánvi zahřejeme máslo a olivový olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání asi 5 minut opékáme. Vmícháme do cibule piniové oříšky a opečeme dozlatova. Musíme dát pozor, abychom je nepřipálili. Přisypeme do směsi rýži a mícháme asi 1 minutu. Přidáme rozdrcené zelené lusky kardamonu, hřebíček a hrozinky, přilijeme vodu se šafránem a přivedeme k varu. Pod pokličkou při mírné teplotě vaříme asi 15 minut. Poté pánev odstavíme, ale necháme ji ještě alespoň 5 minut přiklopenou. |
4 | Zkontrolujeme, zda se nám vyvařila všechna tekutina a zda je rýže měkká. Zlehka promícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme nadrobno pokrájeným koriandrem nebo petrželkou. |