Dalmatská mandlová roláda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dalmatská mandlová roláda
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22472 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
těsto na roládu | |
---|---|
150 g | Cukr krupice |
150 g | Mandle |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
krém | |
200 g | Cukr moučkový |
200 g | Máslo čerstvé |
2,5 dl | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
na posypání | |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr skořicový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 248,6mg |
Draslík | 126,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 4,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Mandle, Vaječný žloutek slepičí, Cukr moučkový, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá, Cukr skořicový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dalmatská mandlová roláda postup přípravy receptu:
1 | Mandle spaříme, oloupeme a na mlýnku pomeleme. Do mísy si dáme 6 žloutků, které s cukrem utřeme téměř do pěny, mísu pak dáme nad páru a vyšleháme si hustou směs, kterou necháme vystydnout, pak do ní zamícháme mandle a hladkou mouku. Dobře vymíchané těsto vylijeme na pečící papír, kterým jsme si vyložili plech a teplým širokým nožem rozetřeme na tenkou vrstvu. Pečeme v předehřáté troubě na 250°C jen 10 minut. Upečený korpus na roládu necháme chvilku vychladnout, potom ji i s papírem opatrně srolujeme a zase navrátíme do původní polohy. |
2 | Připravíme si náplň: v míse si utřeme máslo s moučkovým cukrem. V hrnku si svaříme 2 dl mléka, do kterého přilijeme rozmíchanou hrubou mouku v 0,5 dl studeného mléka a pomalu vaříme do zhoustnutí. Uvařenou kaši stáhneme z plotny a necháme ji úplně vychladnout. Potom do ní vmícháme po částech měkké máslo a vyšleháme hustý krém, kterým potřeme povrch rolády, zavineme ji, ale už bez pečícího papíru. |
3 | Roládu dáme do chladničky alespoň na 2 hodiny, potom ji posypeme práškovým cukrem smíchaným se skořicovým cukrem a nakrájíme porce. |