Jablkový závin s ořechy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablkový závin s ořechy
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22486 |
Kategorie: | Záviny |
Ingredience
1 ks | Citrony |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
80 g | Hrozinky |
750 g | Jablka |
500 g | Listové těsto |
50 g | Mandle plátky |
50 g | Ořechy vlašské |
2 polévková lžíce | Rum |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 127,6mg |
Draslík | 313,1mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 193,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr moučkový, Hrozinky, Jablka, Ořechy vlašské, Rum, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Listové těsto, Mandle plátky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablkový závin s ořechy postup přípravy receptu:
1 | Omytá, oloupaná jablka zbavíme jadřinců a nastrouháme je nahrubo. Dáme je do mísy a přidáme k nim pomleté vlašské ořechy, cukr, vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, omyté hrozinky, šťávu z jednoho citronu a vše promícháme. |
2 | Listové těsto si na pomoučeném vále rozválíme, pokud možno do tvaru čtverce, vysokého přibližně 3 mm. Do středu dáme promíchaná jablka s ořechy a všechny čtyři okraje přehneme tak, aby nám směs nevytékala, rohy se na středu spojí a pomocí prstů všechny spoje přimáčkneme k sobě (je to velký čtyřhranný šátek). Vidličkou těsto lehce popícháme, povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřátá trouby upéct. Pečeme při 220°C asi 20 minut, 5 minut před dopečením posypeme koláč plátky mandlí. |
3 | Upečený jablkový závin má zlatohnědou kůrku a když vychladne, posypeme ho práškovým cukrem. |