Švestkový závin - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švestkový závin
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22501 |
Kategorie: | Záviny |
Ingredience
5 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
3 ks | Cukr vanilka |
500 g | Listové těsto |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce | Skořice mletá |
6 polévková lžíce | Strouhanka |
1 kg | Švestky |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 39,5mg |
Draslík | 173,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 375,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,5mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Olej slunečnicový, Skořice mletá, Strouhanka, Švestky, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Listové těsto mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Švestkový závin postup přípravy receptu:
1 | Omyté švestky přepůlíme a vypeckujeme, dáme do mísy a prosypeme cukrem. |
2 | Listové těsto si rozdělíme na 4 díly a na vále všechny díly vyválíme na tenké stejné pláty. Každý pomažeme rozpuštěným máslem, dva pláty položíme na sebe, vrchní stranu plátu posypeme strouhankou a do 1/3 těsta poskládáme 1/2 švestek s cukrem, posypeme skořicí a oba pláty naráz se švestkami zavineme. Závin opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem a takto si uděláme i druhý závin, který položíme vedle prvního. |
3 | Povrch závinů potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při 200 °C, po 10 minutách teplotu zmírníme a pečeme dozlatova přibližně 15-20 minut. |
4 | Švestkový závin necháme vychladnout a pak je posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. |