Fougasse - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fougasse
Fougasse
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | čelma |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (20%) |
ID receptu: | 22504 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 balení | Droždí sušené |
750 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
2 kávová lžička | Sůl |
450 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 2,0mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Fougasse postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme mouku, droždí, cukr a sůl a uprostřed uděláme důlek. Postupně zvolna vmícháme většinu vody ohřáté na 50 °C a vypracujeme na hladké těsto. Pokud máme těsto příliš tuhé, přidáme po lžících další vodu. |
2 | Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a důkladně hněteme alespoň 10 minut. Mísu od těsta opláchneme a vytřeme olivovým olejem. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou vložíme do vymaštěné mísy. Těsto obrátíme, aby bylo mastné ze všech stran. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout tak dlouho, dokud nedosáhne dvojnásobného objemu. |
3 | Po vykynutí vytlačíme z těsta pěstí vzduch a vyklopíme jej na pomoučněný vál. Důkladně prohněteme, přikryjeme a necháme kynout dalších 10 minut. |
4 | Troubu předehřejeme na 230 °C a na dno vložíme pekáč naplněný vodou. Pečící plech mírně poprášíme moukou. |
5 | Vykynuté těsto rozpůlíme a z každého kusu vyrobíme ovál o délce 30 cm a tloušťce 1 cm. Povrch oválů ozdobíme jemnými zářezy ve tvaru rybí kostry. Postříkáme je studenou vodou a v předehřáté troubě pečeme 20 minut. Poté bochníky obrátíme a pečeme dalších 5 minut. Bochníky musí po zaťukání na spodní stranu znít dutě. |