Vévodská vejce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vévodská vejce
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Kolmanova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (32%) |
ID receptu: | 22512 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
250 ml | Bešamel |
200 g | Chléb pšeničný (bílý) |
30 g | Chřest zelený |
30 g | Lanýž |
50 g | Máslo čerstvé |
150 g | Rak říční |
50 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 kávová lžička | Sůl |
80 g | Sýr Ementál (Primátor) |
6 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 302,9mg |
Draslík | 267,5mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 452,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bešamel, Chléb pšeničný (bílý), Rak říční, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Lanýž, Máslo čerstvé, Smetana 16% (pochoutková), Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vévodská vejce postup přípravy receptu:
1 | Vejce uvaříme na hniličku. Bešamel smícháme se smetanou, plátky chleba opečeme na másle, sýr nastrouháme. |
2 | Račí ocásky vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme 20 minut. Scedíme a necháme okapat. |
3 | Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme chřest a lanýže, které jsme pokrájeli na proužky. Minutu orestujeme. |
4 | Vařená vejce oloupeme, položíme na plátky osmaženého chleba a vložíme do zapékací misky. Mezi každé vajíčko položíme račí ocásek a na každé vejce plátek lanýže. Celé to polijeme bešamelem se smetanou, zasypeme strouhaným sýrem, pokapeme rozpuštěným máslem a dáme zapéct. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. |
5 | Hotový pokrm ozdobíme proužky restovaného chřestu. |