Kynutý štrůdl s mákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 0 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynutý štrůdl s mákem
Celkový čas: | 0 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 0 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22521 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
maková náplň | |
---|---|
200 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
1000 g | Mák mletý |
40 g | Máslo čerstvé |
4 dl | Mléko plnotučné |
1 polévková lžíce | Povidla švestková |
1 polévková lžíce | Rum |
těsto | |
25 g | Cukr krupice |
2 ks | Cukr skořicový |
24 g | Droždí |
70 g | Máslo čerstvé |
7 dl | Mléko polotučné |
1000 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 568g |
---|---|
Cholesterol | 978,0mg |
Draslík | 8g |
Vláknina | 467g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 3,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 19,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Rum, Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mák mletý, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Povidla švestková, Cukr skořicový, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kynutý štrůdl s mákem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme makovou náplň: 1 kg máku pomeleme, dáme do kastrolu přilijeme 4 dl mléka, přidáme 20 g másla, 200 g cukru a při mírné teplotě za častého míchání mák uvaříme do zhoustnutí. Před dovařením k máku přimícháme lžíci švestkových povidel s lžíci rumu a necháme vychladnout. |
2 | Do mísy nasypeme mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim lžičku cukru a 2 dl vlažného mléka. Počkáme, až nám kvasnice vzejdou, pak přidáme 2 lžíce cukru, 3 žloutky a 5 dl vlažného mléka. Vypracujeme středně tuhé, vláčné těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. |
3 | Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na dva díly. Z každého dílu postupně vyválíme tenký plát vysoký asi 2-3 mm, který přeneseme na pečící papír. |
4 | Plát těsta potřeme rozpuštěným máslem, rozetřeme 1/2 makové nádivky, ale na jednom okraji necháme prázdné místo. Makovou nádivku posypeme skořicovým cukrem, okraje ze dvou protilehlých kratších stran přehneme na mák (aby nám při pečení nevytekl) a těsto pomocí pečícího papíru svineme tak, že zavinutí ukončíme prázdnou stranou. Oba dva záviny položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je rozšlehaným bílkem a dáme do předem rozehřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 30-40 minut do zlatohněda. Po 10 minutách snížíme teplotu na 175 °C. |
5 | Upečené makové záviny necháme vystydnout, potom je nakrájíme na porce a podáváme posypané práškovým cukrem, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. |