Listová pogača s mandlemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Listová pogača s mandlemi
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22558 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
100 g | Mandle loupané |
250 g | Máslo čerstvé |
0,5 l | Mléko polotučné |
750 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 dl | Olej slunečnicový |
1 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 166,4mg |
Draslík | 103,9mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 5,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandle loupané, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Listová pogača s mandlemi postup přípravy receptu:
1 | Do mísy dáme 1/2 litru vlažného mléka, rozdrobíme do něj kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do vykynutého kvásku přidáme 2 žloutky, olej, sůl, vše promícháme, přisypeme mouku a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout. |
2 | Mezitím ve druhé misce utřeme máslo se 2 žloutky do pěny. |
3 | Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme z něj obdélníkový plát, který potřeme utřeným máslem se žloutky, těsto svineme do rolády a pak ho stočíme do kruhu jako šneka. Přeneseme ho na olejem vymazaný plech, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat 45 minut. Během té doby ho 2x potřeme rozpuštěným máslem. |
4 | Když je těsto znovu vykynuté, potřeme ho rozšlehaným bílkem, posypeme rozsekanými mandlemi a dáme do teplé trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 10 minut, pak teplotu snížíme asi na 175 °C a potom ještě asi 20 minut do zlatohněda. |
5 | Horký koláč pogaču necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem, nakrájíme porce a podáváme. |