Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 22560

Ingredience

1 kávová lžička Cukr krupice
24 g Droždí
1 kávová lžička Kmín celý
1,5 kg Mouka pšeničná hladká T 650
1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
2 polévková lžíce Olej rostlinný
2 kávová lžička Sůl
3,5 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

35% Kalorie 699 kcal
Kilojoule 2 924kJ
39% Sacharidy 139 g
6% Tuky 5 g
15% Sodík 305 mg
39% Bílkoviny 22 g

Můj domácí chléb postup přípravy receptu:

1

Do mísy nasypeme hladkou mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, posypeme je lžičkou cukru a zalijeme 2 dl vlažné vody. Když kvásek vzejde, přidáme k mouce lžíci octa, lžičku soli a lžičku kmínu. Vše promícháme, přilijeme ještě 1,5 dl vody a dobře vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se vůbec nelepí na prsty. Pokud je těsto velmi tuhé, přilijeme trošku vody, pokud je řidší, přisypeme 1-2 lžíce mouky. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme dobře vykynout.

2

Vykynuté těsto dáme na vál, znovu prohněteme a utvoříme tvar bochníku podle tvaru pekáče, jaký máme k dispozici, pekáč vymažeme olejem a bochník chleba do něj vložíme a necháme znovu vykynout na teplém místě.

3

Dostatečně vykynutý bochník vložíme s pekáčem do dobře vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 15 minut, potom teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 40 minut. Během pečení chléb potíráme vodou - minimálně 4x.

4

Upečený chléb má zlatohnědou kůrku. Když ho vytáhneme z trouby, zabalíme ho do čistého plátna a tak ho necháme vychladnout.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept