Listové těsto - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Listové těsto
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 120 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22562 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
250 g | Máslo čerstvé |
350 g | Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
1 špetka | Sůl |
2 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 37,5mg |
Draslík | 46,4mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Listové těsto postup přípravy receptu:
1 | V míse měkké máslo utřeme do pěny a přimícháme k němu 1/3 polohrubé mouky. Uhnětené máslo zformujeme do kostky. |
2 | Na vál nasypeme zbytek mouky, kterou smícháme s lžíci octa, špetkou soli a vlažnou vodou (1-2 dl). Pomocí vidličky mouku a vodu s octem postupně promícháme, vodu přiléváme pomalu podle potřeby, protože potřebujeme vypracovat tužší těsto, které následně uhněteme rukama. Válečkem rozválíme těsto na plát silný asi 1 cm, který potřeme 1/3 utřeného másla, přeložíme napůl, ještě jednou přeložíme a necháme odpočinou 30 minut. Tento postup opakujeme ještě 2x, vždy po 30 minutách. Potom těsto zabalíme do celofánu a dáme do chladničky odpočinout na několik hodin. |
3 | Takto připravené těsto použijeme pro přípravu sladkých a slaných pokrmů, podle receptů z listového těsta. |