Noky z vařených brambor - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Noky z vařených brambor
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 22564 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
těsto | |
---|---|
750 g | Brambory |
40 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
na polití | |
20 g | Máslo čerstvé |
Noky z vařených brambor | |
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 93,8mg |
Draslík | 542,2mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 94,2mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,3mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sůl, Vejce slepičí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Noky z vařených brambor postup přípravy receptu:
1 | Oloupané brambory omyjeme, rozkrájíme, uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Uvařené brambory scedíme a rozšťoucháme. Přidáme k nim celé vajíčko, 1 žloutek, mouku, měkké máslo (40 g) a lžičku soli. Vše dobře promícháme, pak těsto zpracujeme na pomoučeném vále pomocí rukou. Těsto rozdělíme na několik dílů, z každého vyválíme váleček o síle asi 1 cm. Při formování válečku těsto podsypeme moukou, aby se nám nelepilo. |
2 | Z těchto válečků nakrájíme malé noky dlouhé asi 3 cm a házíme je do vroucí osolené vody. Vždy je promícháme a když vyplavou na povrch, vaří se jen 3-4 minuty, vytáhneme je sítem, dáme do mísy a polijeme rozpuštěným máslem (20 g), aby se neslepily. |
Poznámka
Bramborové noky podáváme jako přílohu k omáčkám, pečenému masu, můžeme je podat i samostatně jako hlavní jídlo, například se škvarky a usmaženou cibulkou.