Koláč s rynglemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s rynglemi
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 22592 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
150 g | Cukr moučkový |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
140 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mléko plnotučné |
100 ml | Mléko polotučné |
285 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
950 g | Ryngle |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 87g |
---|---|
Cholesterol | 29,9mg |
Draslík | 114,2mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,6mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 40,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Muškátový oříšek, Skořice mletá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Ryngle mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s rynglemi postup přípravy receptu:
1 | Koláčovou formu vymažeme tukem. |
2 | Ovoce vypeckujeme (kromě rynglí můžeme použít blumy, mirabelky) a smícháme s kořením, se strouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou, moučkovým cukrem a škrobem. |
3 | V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, soli a změklého másla. Poté přidáváme jen tolik mléka, abychom těsto spojili. Utvoříme z něj jednu menší a jednu větší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky. |
4 | Na pomoučněném vále vypracujeme těsto z větší koule dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala okraje. Na těsto klademe ovoce. Rozválíme i druhou kouli, vykrojíme čtyři ozdobné tvary (čtyřlístky, srdce apod.), odložíme je a vyválenou plackou přikryjeme ovoce tak, abychom mohli obě placky spojit. Vykrojené tvary položíme ozdobně na těsto, celý koláč pomažeme mlékem, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme patnáct minut. Poté teplotu stáhneme na 180 °C a koláč pečeme dalších třicet až třicet pět minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout. |