Linecký koláč mřížkový - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Linecký koláč mřížkový
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22597 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
2 kávová lžička | Citronová šťáva |
3 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
190 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Mléko polotučné |
285 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
450 g | Rybíz červený |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 211,5mg |
Draslík | 338,9mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 226,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 55,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Rybíz červený, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Linecký koláč mřížkový postup přípravy receptu:
1 | Koláčovou formu vymažeme tukem. |
2 | Rybíz (případně jiné bobuloviny) smícháme s citronovou šťávou, moučkovým cukrem a škrobem. |
3 | V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, soli a ze 115 gramů změklého másla. Poté přidáváme jen tolik mléka, abychom těsto spojili. Utvoříme z něj jednu menší a jednu větší kouli a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky. |
4 | Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala okraje a dno pomažeme jednou lžící rozpuštěného másla. Na těsto klademe ovoce spolu s třiceti gramy másla pokrájeného na kostičky. Rozválíme i druhou kouli, rádlem nakrájíme proužky, které křížem položíme na ovoce, okraje obou placek spojíme, celý koláč pomažeme mlékem, vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme patnáct minut. Poté teplotu stáhneme na 180 °C a koláč pečeme dalších čtyřicet minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme ho pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout. |