Koláč s malinami a s želé - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 68 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s malinami a s želé
Celkový čas: | 68 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 23 minut |
Autor: | kuba |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 22616 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
70 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
0,5 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
500 g | Maliny |
85 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko plnotučné |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
4 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
5 ks | Vaječný žloutek slepičí |
250 ml | Voda pitná |
1 balení | Želé dortové |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 335,3mg |
Draslík | 174,9mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 395,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,0mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 327,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Maliny, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Želé dortové mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s malinami a s želé postup přípravy receptu:
1 | Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. |
2 | V míse utvoříme žmolenkové těsto ze 190 gramů prosáté hladké mouky, špetky soli, prášku do pečiva, cukru krupice, nastrouhané kůry z pomeranče a změklého másla. Přidáme jeden žloutek a šlehačky jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na půl hodiny do chladničky. |
3 | Připravíme si náplň tak, že našleháme čtyři žloutky se sedmdesáti gramy moučkového cukru a po částech vmícháme tři lžíce hladké mouky a necháme velice mírně vařit, dokud směs nezhoustne. Hotovou směs přikryjeme pergamenovým papírem, aby se nám neutvořil škraloup. |
4 | Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji, vyložíme pečícím papírem a celou plochu dna poklademe fazolemi (aby nám dno nevyběhlo) a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba patnáct minut. Poté fazole s papírem odstraníme a dopečeme. |
5 | Těsto necháme vychladnout, naplníme připraveným krémem, poklademe malinami (případně jahodami) a zalijeme dortovým želé, které připravíme podle návodu (místo jedné lžíce vody užijeme pomerančovou šťávu). |