Ozdobný jablečný koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ozdobný jablečný koláč
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | brazda |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (87%) |
ID receptu: | 22625 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
115 g | Cukr krupice |
900 g | Jablka |
195 g | Máslo čerstvé |
295 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1 špetka | Sůl |
120 ml | Voda pitná |
1 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 39,0mg |
Draslík | 167,0mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Cukr krupice, Jablka, Muškátový oříšek, Nové koření celé, Skořice mletá, Sůl, Voda pitná, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ozdobný jablečný koláč postup přípravy receptu:
1 | Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. |
2 | Smícháme jablka nakrájená na plátky, 2 lžíce mouky, skořici, citronovou šťávu i strouhanou kůru, koření a špetku soli. |
3 | V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj dvě koule a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala do okraje a poklademe smíchanou ovocnou směsí a 55 gramy pokrájeného másla. Rozválíme i druhou kouli a přikryjeme jí jablka. Z přebývajícího těsta vykrájíme různé tvary a ozdobíme jimi vršek těsta. V troubě předehřáté na 220 °C pečeme koláč asi deset minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě asi čtyřicet pět minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout. |